Przewodniki po uprawie: Jak uprawiać Szafirka (Grape Hyacinths)
Szafirki, lub hiacynty winogronowe, to kwintesencja wiosennych roślin cebulowych. Te przepiękne kiście małych, grubych, dzwonkowatych kwiatów dostępne są w szerokiej gamie różnych kolorów i doskonale nadają się na rabaty, ale także doskonale sprawdzają się w doniczkach i pojemnikach. Aby w pełni wykorzystać cebulki, postępuj zgodnie z naszymi prostymi wskazówkami dotyczącymi uprawy. Szafirki są bardzo odporne i są jednymi z najlepszych dostępnych cebul naturalizujących.
Sadzenie cebulek Szafirka:
Postępuj krok po kroku zgodnie z naszym prostymi wskazówkami:
- Cebulki Szafirka sadzi się jesienią, przed zamarznięciem ziemi. Wybierz słoneczne miejsce z dobrym drenażem.
- Wykop dołek o głębokości około 5 cm (przy sadzeniu cebulek należy kierować się ogólną zasadą, że cebulki powinny mieć nad sobą co najmniej 2 razy więcej ziemi niż wynosi ich wysokość), wrzuć do niego cebulkę i przykryj ziemią. Upewnij się, że cebulka umieszczona jest we właściwy sposób. Cebulki Szafirka są małe z lekko spiczastą główką i czasami wyrastającymi od spodu wijącymi się korzeniami. Cebulkę należy posadzić spiczastą główką skierowaną do góry.
- Między każdą cebulką należy zostawić około 7 cm odstępu. Jeśli sadzisz rośliny w pojemnikach, możesz skupić je nieco gęściej.
- Po posadzeniu rośliny należy dobrze podlać, aby ziemia nad cebulkami osiadła.
- Cebulki Szafirka kwitną na wiosnę. Po obumarciu kwiatów należy pozwolić roślinie na odpoczynek - w tym okresie nie ma potrzeby obfitego podlewania. Liście również obumrą i w tym momencie można uporządkować roślinę usuwając stare liście lub po prostu pozwolić naturze działać.