Przewodnik po uprawie: Jak uprawiać Krokusa Sativus (Szafran)?
Krokus Sativus, znany również jako szafran, jest uprawiany i ceniony od ponad 2000 lat ze względu na swoje piękne fioletowe kwiaty i wartościowe pręciki (szafran). Jest to najdroższa przyprawa na świecie, warta więcej niż złoto. Potrzeba ponad 40 000 kwiatów krokusa, aby wyprodukować zaledwie 0,5 kg szafranu. Można jednak uprawiać crocus sativus i zbierać szafran na własny użytek. Roczny zapas szafranu można uzyskać z zasadzenia kilkudziesięciu cebulek szafranu.
Sadzenie cebulek krokusów:
Postępuj krok po kroku zgodnie z naszymi prostymi wskazówkami:
- Cebulki krokusów sadzi się jesienią, przed zamarznięciem ziemi. Wybierz słoneczne miejsce z dobrym drenażem. Spróbuj gleby z pewną ilością materii organicznej, która wysycha w miesiącach letnich.
- Krokusy wymagają stosunkowo głębokiego dołka, najlepiej około 10cm głębokości. Wrzuć cebulkę do środka i przykryj ziemią. Cebulki krokusów są małe z lekko spiczastą główką i czasami wyrastającymi od spodu wijącymi się korzeniami. Cebulkę należy posadzić spiczastą główką skierowaną do góry.
- Między każdą cebulką należy zostawić około 8 cm odstępu. Jeśli sadzisz rośliny w pojemnikach, możesz je posadzić nieco bliżej siebie.
- Po posadzeniu cebulki należy dobrze podlać, aby ziemia nad nimi osiadła.
- Cebulki krokusów zakwitną na wiosnę. Po obumarciu kwiatów należy pozwolić roślinie odpocząć - w tym okresie nie ma potrzeby obfitego podlewania. Liście również obumrą i w tym momencie można zdecydować się na uporządkowanie rośliny i usunięcie starych liści lub po prostu pozwolić naturze działać.
- Cebule krokusów zakwitają bardzo szybko, około 6-8 tygodni po posadzeniu
- Najlepszy czas na zbieranie szafranu to godziny poranne, kiedy kwiat jest świeży i w pełni otwarty. Użyj palców, aby wyrwać pręciki z kwiatów, a następnie zachowaj je do późniejszego wykorzystania w kuchni, umieszczając je w ciepłym miejscu, aby mogły wyschnąć. Po wysuszeniu przechowuj je w zamkniętym pojemniku, aby zachować ich świeżość.